Lumina dintr-un spatiu este cel putin la fel de importanta ca piesele de mobilier pe care le alegem cu atata grija. Bineinteles ca, atunci cand gandim un spatiu, ar trebui sa luam in calcul inca de la inceput toate aspectele: stilul pe care dorim sa il urmam, culorile, piesele de mobilier, accesoriile, corpurile de iluminat, unde sunt pozitionate ferestrele etc. Toate trebuie sa se integreze bine si sa rezulte o incapere armonioasa si reprezentativa pentru noi.
Cuprins articol
Corpurile de iluminat pot fi elemente statement intr-o incapere sau pot fi cele care pun in valoare alte obiecte din acelasi spatiu.
Cu siguranta lumina contribuie extrem de mult la crearea atmosferei din incapere. Fie ca ne dorim ceva ambiental si discret, fie ca optam pentru o lumina puternica. De obicei ar trebui sa existe ambele optiuni si, in functie de activitatea desfasurata, sa poti utiliza anumite corpuri de iluminat sau chiar pe toate. In anumite spatii folosim mai mult o lumina ambientala (cum ar fi zona de living sau chiar dormitorul). Unele spatii utilitare au nevoie de lumina mai puternica (bucataria sau baia). Iata de ce este important sa alegem inteligent corpurile de iluminat si sa reusim sa le combinam in mod ingenios. Acest lucru astfel incat sa ne bucuram de o lumina placuta, dar si sa integram piesele de iluminat in stilul general al casei.
Cum poti combina corpurile de iluminat?
Dispui de un open space generos cum ar fi intrarea in casa, living-ul, zona de dining si bucataria? Daca te bucuri de un astfel de spatiu (sau daca cel putin doua astfel de incaperi ocupa acelasi spatiu), atunci aproape toate corpurile de iluminat vor fi vizibile inca de la intrarea in casa. Iata de ce este esential sa existe o coerenta si un echilibru intre ele.
Optiunile din care poti alege sunt, din fericire, extrem de variate. Recomandarea noastra este sa incerci sa pastrezi simplitatea si sa ai cateva repere clare dupa care te orientezi cand alegi corpurile de iluminat pentru casa ta. Este ideal sa ai un plan general coerent in toata casa cu privire la tot ce inseamna corpuri de iluminat. De exemplu aplice, lustre, candelabre, lampadare. Totodata stabilirea unor limite te va ajuta sa te ghidezi pe masura ce gasesti diverse optiuni. Acest lucru iti va restrange cautarile, astfel incat sa nu te simti coplesit.
Inainte de toate iti recomandam sa faci o lista cu toate corpurile de iluminat pe care ti le doresti. Sau cele de care este nevoie intr-un spatiu si locul exact pe care acestea il vor ocupa. Ulterior ar trebui sa iti fie clar stilul pe care vrei sa il urmezi. Alegerea corpurilor de iluminat va fi mult influentata de acesta.
Daca ai facut deja aceste lucruri, iata cateva ponturi de care sa tii cont atunci cand alegi corpurile de iluminat:
1. Alege corpuri de iluminat care au o trasatura comuna
Nu trebuie sa fie identice, ba chiar recomandam varietatea de forme, culori, materiale sau stiluri. Toate acestea vor aduce armonie spatiului. Dar mai ales, vor permite corpurilor de iluminat sa se potriveasca intre ele, dar fara a fi neaparat prea asemanatoare. De exemplu poti opta pentru aplice si lustre care sa aiba in comun culoarea sau care sa reprezinte acelasi stil. Indiferent daca sunt sau nu complet identice. Poti merge pe forme similare, dar materiale diferite. Poti alege corpuri de iluminat din lemn in nuante naturale, dar formele sa fie extrem de diferite si totusi sa nu fie in disonanta. Poti alege ca toate sa aiba becul expus si lumina calda, chiar daca piesele de iluminat sunt diferite.
2. Nu folosi corpuri de iluminat din aceeasi colectie in acelasi spatiu
Daca alegi piesele din aceeasi colectie, vei obtine un aspect prea simetric si cu siguranta monoton. Iti doresti totusi sa folosesti o anumita lustra dintr-o colectie de lumini, dar vrei sa folosesti si aplicele din aceeasi colectie? Iti recomandam sa cauti sa le folosesti intr-un spatiu separat. Poti folosi lustrele in living si aplicele pe holul de la intrare sau chiar intr-un cu totul alt spatiu. De asemenea, poti alege un corp de iluminat care sa fie punctul de atractie al incaperii. Astfel ca restul elementelor sa ramana mai subtile si sa nu atraga atentia asupra lor. Iti recomandam sa arunci o privire asupra Aplicelor si Lustrelor noastre.
3. Foloseste o varietate de culori, texturi, dimensiuni si produse adiacente
Diversitatea, atat a culorilor, dimensiunilor, cat si a materialelor va crea interes si va aduce mai mult caracter intr-o incapere. De exemplu, daca optezi pentru o lustra din lemn, asta nu exclude folosirea unor componente metalice, daca impreuna pastreaza linia aceluiasi stil. De asemenea, cauta sa combini corpurile de iluminat cu elemente similare din alte tipuri de produse.
Stii deja despre noi ca ne place lemnul, iar produsele noastre sunt elegante si usor de integrat in majoritatea stilurilor de design. Ne place cum cei de la prispanoua scot in evidenta produse de mobilier din lemn masiv. Produse care se potrivesc atat de bine cu corpurile de iluminat din lemn. Daca iti doresti ca stilul casei tale sa aiba ca element predominant lemnul, atunci iti recomandam sa arunci un ochi pe acest site unde vei gasi o varietate generoasa de produse din lemn masiv.
Tot in acest sens, daca iti doresti ca lemnul natural sa iasa in evidenta in spatiul tau, dar sa aiba o nota mai degraba moderna decat rustica, atunci te poti orienta catre aceste riflaje moderne din lemn. Nu doar ca merg de minune cu corpurile de iluminat din lemn, dar aduc personalitate spatiului tau si, cu foarte putin efort, schimba complet aspectul unei incaperi.
Speram ca ti-au fost de folos aceste informatii si ca te vor ajuta sa alegi intelept si inspirat corpurilor de iluminat pentru casa ta.