Când vorbim de dormitor, ne gândim automat la spațiul cel mai intim al casei, destinat odihnei și relaxării. Și totodată, un spațiu în care amenajarea are un rol foarte important. Trebuie să ținem cont atât de design și bun gust cât și de simțul practic, astfel încât să creăm acel spațiu perfect pentru nevoile noastre.
Cuprins articol
De la reguli diverse, la sfaturile specialiștilor și până la o multitudine de idei pe care le găsim online, trebuie să ne oprim asupra acelei variante care ne reflectă personalitatea.
Îți prezentăm câteva sfaturi de care să ții cont și idei care te pot inspira să ajungi la rezultatul dorit in ceea ce priveste amenajarea dormitorului.
Reguli de amenajare și de decorare pentru dormitor
Pleacă în primul rând de la tipul locuinței (apartament, casă) dimensiunea și forma dormitorului. Acestea reprezintă criteriile de bază în funcție de care poți planifica organizarea elementelor necesare și a decorațiunilor de dormitor. Mai apoi, trebuie să ai în vedere lumina naturală care pătrunde în cameră, astfel încât să o valorifici la maxim. Iar pasul următor pe listă ține de dispunerea cât mai corectă și practică a mobilierului, corpurilor de iluminat și a decorațiunilor interioare.
Amenajarea dormitorului – dispunerea mobilierului
Un spațiu aerisit, acesta trebuie să fie focusul central de la care să nu te abați. Evită aglomerarea cu piese de mobilier iar dacă spațiul nu îți permite, renunță la cele care nu sunt strict necesare. Încearcă să lași acces la toate obiectele din jur, să ai libertate de mișcare și confortul necesar.
Patul reprezintă elementul central al dormitorului și, în funcție de el, aranjează restul mobilei și decorațiunile de dormitor. În general, se poziționează fie pe centrul camerei, fie pe peretele cel mai lung.
Aici poți vedea câteva idei de poziționare a patului, în funcție de dimensiunea spațiului:
Dressing-ul, un alt element necesar și cu un impact vizual considerabil. Dacă spațiul îți permite, recomandat este să optezi pentru un dressing cu oglinzi mari, astfel creezi iluzia de spațiu larg. Și, totodată, rezolvi și aspectul oglinzilor, care sunt atât de necesare și dorite în dormitor. În schimb, dacă spațiul este mai restrâns, evită dulapurile mari, din lemn masiv. Acestea îngreunează vizual și ocupă mult spațiu pe care ai putea să-l valorifici altfel. Indicat este să optezi pentru piese de mobilier deschise la culoare, motivul fiind același: a nu încarca vizual camera. Te poti inspira de aici:
Alegerea decorațiunilor de dormitor
Odată așezate piesele de mobilier, te poți orienta către aranjarea obiectelor și a decorațiunilor. Un proces creativ, în care, uneori, cu greu te poți decide la variantele finale.
În alegerea decorațiunilor de dormitor, ține de cont de estetică și funcționalitate. Nu încărca spațiul și alege elemente care te reprezintă. Spre exemplu, decorațiunile de perete au un mare impact vizual. Un tablou supradimensionat, amplasat pe un perete liber. Sau, trei-patru tablouri mici, aranjate în stilul gallery wall. Dacă te orientezi către tablouri realizate hand-made, cu siguranță vei aduce personalitate spațiului. Noptiere sau etajere suspendate, un lampadar în colțul camerei, cutii de lemn decorative, o plantă naturală amplasată într-un colț – ai liber la decorarea dormitorului.
Alegerea culorilor pentru decorarea dormitorului
Cu privire la culori, nu există reguli stricte pentru amenajarea dormitorului. Alege în funcție de preferințele pe care le ai, ține cont doar că cele deschise oferă luminozitate și generează iluzii optice. Iar imaginea finală trebuie să te relaxeze și să te ducă în starea de odihnă.
Pentru un impact vizual echilibrat, poți adăuga cateva obiecte textile cu accente puternice de culoare. Aici, ia în considerare și culoarea cuverturii sau a lenjerii de pat, aduce o notă de eleganță și susține ideea de intimitate.
Alegerea corpurilor de iluminat
Specialiștii ne recomandă să ținem cont de regula celor trei straturi: lumina generală, lumina de ambient și lumina decorativă. Lumina generală trebuie să lumineze întreagă încăpere și trebuie să fie cea mai puternică. Poți alege o lustră tip pendul, de dimensiuni mari. Iși va îndeplini cu succes scopul iar un model aparte, hand-made, cu siguranță va atrage atenția. Lumina de ambient trebuie să fie mai slabă și ideal, reglabilă. Lămpile de noptieră sau un lampadar în colțul camerei vor produce o atmosferă linistită, ce îmbie la relaxare. Alte surse de lumină, cu rol decorativ, pot fi aplicele de perete, care accentuează zona. Aici poți găsi corpuri de iluminat realizate hand-made:
Lustre din lemn
Rezultatul final, imaginea personalității și a stilului tău
Dacă ții cont de aceste reguli cu siguranță vei fi încântat de rezultatul final. O imagine ordonată, puterea culorilor, simetrie – cele necesare pentru o atmosfera caldă și intimă. Care să-ți ofere confort, relaxare și să fie un spațiu ideal pentru odihnă.